September 20, 2017

Skotertävlingar i Nordamerika

Även i Nordamerika är skotersporten otroligt populär men tillskillnad från resten av världen, körs här egna serien som inte är kopplade till FIM (internationella motorcykelförbundet). Likt i Europa körs de mest förekommande grenarna Skotercross, Enduro, Backe men även andra fartfyllda grenar så som freestyle.

Den nordamerikanska skotersporten verkar på lite annorlunda sätt än den europiska. Här är grenarna och körstilen mer extrem, och banorna är dessutom oftare mer utmanande. I USA är de två största tävlingsevenemangen ISOC och X-games.

ISOC

Den största serien inom nordamerikansk skotersport är den så kallade ISOC. Här startar serien i november och avslutas i mars. Denna serie ingår inte bland FIM arrangemang med anledningen att denna turnering skiljer sig mycket från förbundets regler. Här får bland annat snöskotrarna som deltar ha metaldubb i mattan och dessutom är tävlingsbanorna vid dessa lopp mycket mer extrema än de europiska.

X-games

Den populära tävlingen X-games är ett årligt sportevenemang där fokus ligger på extremsporter. Här tävlar man bland annat i olika snowboardsporter, skateboard men självklart även i motorcrossporter. På sommaren tävlar man i BMX, freestyle motocross, skateboard, surfing, rally, Moto X Speed & Styke och BMX Superpark. På vinter däremot är det freeski, ski cross, skopestyle, superpipe, Big Air, snowboardscross och snöskoter som gäller.

X-games vinterevenemang drog för första gången igång 1997. Spelen anordnas av ESPN, som är en global amerikansbaserad kanal, och sedan år 2002 är det Aspen, Colorado som stått värd för hela kalaset. Svenskar som har visat goda prestationer i X-games genom åren är bland annat Emma Dahlström, Henrik Harlaut, Sven Thorgren och Adam Renhiem.

Amerikanska superklubben Warnert Racing och Emil Öhman

I USA är det den Minnesotabaserade klubben Warnert Racing som ligger i framkant. Klubben ägs idag av bröderna Mark och Ron Warnert och som den största, och mest framgångsrika klubben i USA, toppar man ofta tävlingslistorna. Från Sverige har bland annat Emil Öhman från Älvbyn tävlat för Warner Racing.

Emil är idag en professionell skotercrossförare och har under sin karriär bland annat kammat hem två VM-guld. Det var som 15-åring som han började sin karriär, som kan kom att bli en ganska seg artat en, men 2008 slog han igenom med både ett SM-guld och ett VM-guld. Under 2009 – 2010 blev Öhman skoterproffs i USA och tävlande för superklubben Warnert Racing. Under sin tid i USA gjorde det svenska proffset bra ifrån sig och under säsongen 2013 slutade han femma i den högsta skotercrossklassen Pro Open i ISOC Snocross.