September 26, 2017

Skotersport i Finland

När man talar om Finland tänkare man ofta på snö och kyla, och med all rätt. Finland är nämligen en av Europas nordligaste länder och det land som gränsar till Norge, Sverige och Ryssland. I norra Finland beräknar man att vinterns längd varar i 200 dagar medan de södra delarna av landet varar den endast i 100 dagar. I och med de långa vintrarna är Finland ett paradis för den som älskar snö-sporter, men framför allt för den avgudar snöskotern.

I Finland är man mycket intresserad av sport, och man är mycket duktig på just vintersporter. Inom motorsporten är onekligen skotercrossen den dominerande, men även Enduron.

Skotercrossen i Finland

Skotercrossen är onekligen den mest populära snöskotersporten i Finland. Här tävlar upp till 16 förare mot varandra på en isbelagd crossbana och målet är att ta sig över mållinjen först. Under loppets gång kommer deltagarna att köra ett förutbestämt antal varv på en bana där även utmanande hopp och snäva kurvor förekommer. Här krävs av föraren en god fysik men även ett starkt psyke. I Finland är det kända namn som Viktor Hertén och Aki Pihlaja som toppar listorna vid dessa tävlingar.

Endouro i Finland

Även Enduro och Backe är två populära skotersporter i Finland. I Enduro finns det tre olika klasser, varav Typ 1 är den mest förekommande. Här gäller det för de deltagande att ta sig igenom en specialutformad bana så snabbt som möjligt. Det är den förare som på kortast sammanlagda tid tar sig igenom banan som koras till vinnare.

Vill du läsa mer om de olika tävlingsformerna inom snöskoter kan du läsa mer här.

Andra populära aktiviteter på snöskoter i Finland

Det är inte bara snö-sport som gäller i Finland, utan för turister finns här även annan underhållning man kan göra med snöskotern. Finland är bland annat kända för sina otroliga skotersafaris där du som besökare åker genom ett fantastiskt snölandskap. Här åker man i en samlad trupp, långt ifrån civilisationen, genom de orörda snötäckta skogarna, över frysta sjöar och floder, genom öppna is landskap och man är garanterad en upplevelse som man sent kommer att glömma. Under 2 till 6 timmar kommer man att få uppleva en otrolig natur, bevittna det omtalade norrskenet och kanske till och med få se ett och annat vilddjur.

För familjer med yngre barn, finns även andra populär attraktion att ta del av. Här kan man ta med familjen till tomteland och träffa den finska tomten, dricka varm choklad och uppleva julstämning när den är som bäst.