December 2, 2017

Fler fartfyllda vintersporter

Att snöskotern är en uppskattad sport är ingen tvekan, men för dig som är intresserad av att testa andra fartfyllda och nervkittlande vintersporter tänkte jag här nu presentera fyra av mina absoluta favoriter.

Ski Cross

Ski Cross är en sport inom freestyleskidåkning och som utvecklades i USA under 90-talet. Sporten härstammar från den välkända boardercrossen och går ut på att fyra tävlande samtidigt, och på en och samma bana, ska ta sig ner för backen och nå mållinjen först. Under loppets gång kommer de tävlande att stöta på olika hinder, så som snäva kurvor och diverse hopp, och såklart gäller det här att vara först i mål för att vinna. En skicrosstävling börjar alltid med ett tidskrav, ett så kallat kval där de tävlande ensamma får ta sig genom banan. Här är det tiden som avgör om man går vidare till finalen.

Boardercross

Snowboardcross, boardercross, BX – ett kärt barn med många namn som likt Ski Crossen går ut på att en grupp om fyra tävlar på samma bana. Här gäller det för deltagarna att ta sig genom en utmanande bana och försöka nå mållinjen först. De hinder som de tävlande stöter på är ofta mycket utmanande och består av snäva kurvor, hopp samt både branta och flacka avsnitt. Här är det de två snabbaste som kommer att gå vidare till finalen, där endast två åkare deltar.

Bob

Den underliga, fartfyllda och spännande sporten Bobsleigh, även kallad Bob, skapades i slutet av 1800-talet av ett gäng engelsmän som var på besök i Schweiz. Det hela började med att dessa engelsmän roade sig med åka kälkar ned för backarna, det var ju mycket roligt och en snabb underhållning. Det var när männen vidareutvecklade underhållningen och satte ihop två kälkar till en som resultatet kom att kallas för en bob.

Bob är sedan år 1924 en olympisk gren och sporten går på ut på att två eller fler personer åker med en en så kallade Bob nedför en isbana som kan vara mellan 1200 – 1600 lång, hastigheten kan vara så snabb som 130km/h upp till 150 km/h.

Skeleton

Skeleton har vissa likheter med Bob och är också en kälksport där du som tävlar tar dig nedför en isbana på en specialutformad kälke. Denna specialutformade kälke är uppbyggd av en särskild stålplatta som vilar på två medar i stål och för den tävlande gäller det att alltså att med magen på kälken ta sig ner för backen. Skeleton är idag en av världens mest växande gren bland alla kälksporer och är även idag en olympisk gren. Ett åk startas med att den tävlande tar sats och ”springer” igång kälken. Därefter styr man kälken genom att förflytta jämnvikten från sida till sida samtidigt som man måste kunna hantera en kraft på upp till fem g-krafter.