February 3, 2018

De bästa snöskotrarna på marknaden

Att köpa en snöskoter är idag inte en lätt sak, speciellt inte om har inte har koll på vad marknaden har att erbjuder. Idag kan man finna hundratals olika modeller och märken och som köpare kan man lätt bli förvirrad. Förutom att veta vad man ska använda skotern till bör man även ha koll på vilken typ av snö man kommer att befinna sig i. Personligen kör jag främst i lössnö och därför tänkte jag presentera tre av marknadens bästa snöskotrar för denna snötyp.

Polaris PRO-PMK 1555

Polaris PRO-PMK 1555 är en av de nyaste modellerna på marknaden, och min personliga favorit. Denna skoter kom som ny modellversion år 2016 och är både lättare, högre och har en stabilare AXYS-chassit än sin föregångare. Dessutom bjuds man här på en helt nyutvecklad motor som gör skotern stark och mycket tillitsfull att köra. Med det nya chassiet får man som förare en högre markfrigång, vilket resulterar i att den flyter lättare på lössnön. Viktmässigt gör den nya vevaxeln att denna modell blir 1,1 kg lättare än den tidigare modellen och dessutom har tillverkaren arbetat med att dämpa motorljudet – vilket är högt uppskattat.

Polaris PRO-PMK 1555 är både lättstyrd och pigg, och som förare är du garanterad en otrolig körupplevelse.

Yamaha Viper MT-X 162

Som ett samarbete mellan Yamaha och Artic Cat föddes Yamaha Viper MT-X 162 till liv år 2014. Modellen baseras på Yamahas fyrtaktsmotor och på Arctic Cats chassikonstruktion. Denna skotertyp har alla egenskaper som behövs för att köra i lössnö. Här får du 76 mm höga kammar, ett drivband på 4,4 meter samt ett längre skidtryck på framvagnen.

Problemet med detta fordon är att den är något bångstyrig och svår manövrerad, vilket gör den otymplig i skog och tätare områden med mycket hinder. Dock är den ett utmärkt fordon vid öppna ytor och man får sig en rejäl adrenalinkick när farten kickar. Jag rekommenderar denna snöskoter för förare som vill ta dig fram A till B på mer öppna ytor.

Arctic Cat M 6000 SP

Denna uppdaterade versionen av Arctic Cats storsäljare lanserades 2015 bjuder på en bättre stötdämpare, höj- och sänkbart styre, lackerat chassi samt högre mattkammar. M 6000 SP har en motor av det vassaste slaget och är egenutvecklad med Dual Stage-insprutning. Med Dueal Stage-insprutning menar man när motorn går på högre varvtal sprutar injektorerna in bensin genom en öppning i kolven. Resultatet blir ett ordentligt gaspådrag. Här är det fart i fokus!

Likt Polaris, är Arctic Cat M 6000 SP mycket lättmanövrerad och en riktigt härlig lössnöskoter för förare som föredrar ett riktigt vrålåk. Denna modell är ett bra tävlingsfordon.