October 3, 2017

Att skaffa förarbevis

Viktigt att veta om, och som många dessvärre missar, är att du måste ha ett särskilt förarbevis när du kör snöskoter. För att du ska få ansöka om ett förarbevis krävs det att du har fyllt 16 år, genomgått en godkänd förarutbildning ledd av en utbildare samt att du gör ett kunskapsprov med ett godkänt resultat.

Hur ska man gå tillväga för att få ett förarbevis?

Ett förarbevis är ingen svår sak att ansöka om. Hos transportstyrelsen kan du finna all den information du behöver och få hjälp och det stöd på vägen. Här kan du finns utbildningar och prov för snöskotrar och det är transportstyrelsen som ger ut förarbevisen.

Utbildning och prov

Hos Transportstyrelsen kan du bland annat ansöka om vilken län du befinner dig i och vill utbilda dig vid. För att klara utbildning för snöskoter gäller det att du klara de praktiska delarna, som går ut på att lära sig att hantera skoter på ett tryggt och säkert sätt. På samma sätt som när man tar ett motorcykelkörkort eller bilkörkort, är det tillåtet att övningsköra snöskoter men under uppsikt av en godkänd skoterutbildare. Det innebär alltså att reglerna är desamma som ett vanligt körkort och det är alltså förbjudet att övningsköra privat.

För att få börja övningsköra snöskoter krävs det att du är minst 15 år och 9 månader och när du fyllt 16, och genomfört utbildningen, kan du sedan ansöka om att få göra kunskapsprovet.

För dig som däremot önskar att utbilda, så är det endast transportstyrelsen som kan ge dig tillstånd för detta samt tillstånd att ordna prov för själva förarbeviset.

Förarbeviset

Efter att du avklarat utbildning med ett godkänt provresultat kommer detta att rapporteras till Transportstyrelsen, som i sin tur kommer att skicka en ansökningsblankett för själva förarbeviset till dig. Det som gäller för dig här är att fylla i ansökan och betala en avgift på 150 kronor. När ansökan, samt betalningen, sedan kommit in till Transportstyrelsen kommer ett förarbevis att tillverkas och skickas till dig.

Förarbevis kan återkallas vid lagbrott

Bara för att du fått ditt förarbevis betyder det inte att du är fri att köra hur du vill eller var du vill. Om du någon gång gör dig skyldig till någon form av trafikbrott, eller annan olaglig handling med snöskotern, kan du få en varning och i många fall få ditt förarbevis återkallat.

Skotersafari – andra regler

När det kommer till den populära skotersafarin är det dock andra regler som gäller. Här har du som innehar ett körkort, utfärdad efter den 1 januari 2000, rätt att köra snöskoter utan ett speciellt förarbevis. Dock krävs det att man ingår i en grupp på högst 10 förare, att safarin går under ledning av en person med förarbevis för fordonet samt att körsträckan är förbestämd av själva ledaren.